Stii Care Este Legatura Intre Iarna, Autoritati si Fericirea Ta ?

iarna Odata cu prima zapada mai serioasa incep si bocitoarele sa apara la televizor si sa critice sistemul. Si pentru ca au atat de multa furie, rascolesc frustrarile adunate ale privitorilor care se lipesc de subiect ca guma de mestecat de asfalt.

Marea diferenta dintre comunicator si ascultator este ca cel dintai este profesionist. El castiga bani frumosi din criticile lui in timp ce tu, ramai cu frustrarea si cu sentimentul de neputinta pe care ti-l transmite.

Poate ca unii vor zice : Dar este corect ce se spune. Autoritatile sunt luate prin surprindere, autoritatile nu isi fac treaba. Era de datoria lor sa fie pregatite si sa actioneze la timp.

Este adevarat. Dar este doar o parte de adevar. Stirile in care toate autoritatile  sunt de vina, in care toate demersurile sunt intarziate, in care statul, guvernul, primul ministru, fostul prim ministru si “mostenirea grea” sunt de vina, sunt manipulatoare si total nefolositoare.

Imi amintesc acele zile din copilarie in care venea prima ninsoare. Era o veselie de nedescris, nimeni nu se plangea. Copii luau saniile, adultii luau lopetile si dupa cateva ore reveneau cu obrajii rosii si cu zambetul pe buze.

Astazi copii stau in casa sa nu raceasca, iar adultii privesc la televizor “nenorocirea”. Dupa aceleasi cateva ore si unii si altii sunt albi la fata ca stafiile si cu privirea in pamant. Un moment tocmai bun sa se revigoreze cu putin divertisment la televizor in timp ce asteapta ca autoritatile sa isi faca treaba.

Legea responsabilitatii a lui Peter Arnold spune :

Suntem pe deplin responsabili de ceea ce suntem, ceea ce avem, ceea ce devenim şi tot ceea ce reuşim.

Aruncand la modul general  responsabilitatea in stanga si in dreapta nu faci decat sa devii scalvul situatiilor. In plus iti nimicesti orice sursa de putere pe care ai putea sa o ai.

Este greu sa te responsabilizezi intr-o lume care te indeamna mai mult sa stai si sa critici ?

Este greu. Emil Cioran spunea in una din scrierile sale:

Am cheltuit geniu ca să fug de responsabilităţile mele – Emil Cioran

Primul pas spre responsabilizare ar fi sa te educi corespunzator. Avem tot felul de campanii care ne vorbesc de responsabilitate: Mananca responsabil, bea responsabil, cumpara responsabil, fii responsabil cu mediu si asa mai departe.

Si tu ce faci ?  Te uiti la televizor ! Acolo vezi toate campaniile cel mai bine. Nu ?

Tu porti raspunderea acelui lucru, acelui fapt. Tu porti raspunderea sa actionezi. Daca te-ai aliat cu televizorul si ai parte de tovarasia lui el te invata ca institutiile statului sunt de vina, iar tu poti sta linistit. Cat de reconfortant. Ce prieten bun.

Ai grija la sursele de informare pe care le folosesti si intreaba-te : Ma ajuta ele sa ma responsabilizez, sa devin mai bun, mai puternic, mai sanatos, cu relatii mai bune ?

Pasul numarul doi. Inconjoara-te de oameni care te ridica, care ies din tiparul uzual al criticii si care sunt orientati pe solutii.

Covey spunea ca nu poti zbura cu vulturii daca traiesti amestecat cu gainile. La fel iti spun si eu. Daca vrei sa fii diferit de altii trebuie sa actionezi diferit si pentru asta trebuie sa te invarti in cercurile potrivite.

Pasul numarul trei. Fa chiar astazi ceva diferit. Actionand vei obtine satisfactia cea mai mare si in cel mai scurt timp.

Ai putea sa iesi afara si sa cureti zapada de pe masinile vecinilor si de pe trotuarul de la bloc. Poti iesii cu familia sau prietenii la sanie, sau sa faceti un om de zapada. Sunt multe idei dar te las pe tine sa actionezi asa cum crezi ca e mai bine pentru tine.

Distribuie acest articol ! Poate unul dintre prietenii tai are nevoie sa ia aceasta decizie chiar acum.

Cu prietenie,

Daniel Moga

2 comments

  1. Am devenit atat de manipulabili in ultima vreme incat asteptam sa vina mancarea din televizor, sa vina salvarea din tv, sa invatam cum sa traiesti de la tv. Tv-ul, indiferent de ce post vorbim, e o afacere in sine si nu traieste decat din reclama la medicamente ( in ultimii 20 ani ne-am imbolnavit de toate bolile pamantului ) si din manipularea mintii noastre atat de obosita incat nu mai este capabila sa faca diferenta intre bine-rau, responsabilizare – delegare, natural – artificial.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*