Cum Sa Pornesti O Afacere Cand Nu Ai Timp, Bani Si Nici Macar O Idee ?

timp,bani,ideiCe te opreşte mai precis de la a crea stilul de viaţă pe care îl doreşti ? Timpul ? Bani ? Lipsa de idei ?

Indiferent de ceea ce îţi doreşti de obicei apar obstacole care îţi stau în cale. De multe ori nici tu nu mai ştii ce te opreşte.

Un lucru e clar! În topul nescris al obstacolelor stau cele trei elemente de mai sus: Timpul, ceva bani şi lipsa de idei.

Dar ce stau în spatele acestor cuvinte sau mai bine spus care sunt adevăratele motive pentru care nu acţionezi?

Scriam în unul din articolele mele mai vechi http://www.bigtraining.ro/dezleaga-forta-din-viata-ta/ cum unii reuşesc să treacă peste obstacole indiferent de mărimea lor.

De obstacole reale care pot fi cuantificate şi care au de a face cu ceva real, palpabil şi nu elemente abstracte cum ar fi timpul sau ideile.

Ca o paranteză… Ştiai că cu toţii avem aceleaşi douăzeci şi patru de ore într-o zi? 😀  Şi că doar prioritatea utilizării acestui timp diferă de la unul la altul?

În fine, nu vreau să mă transform într-o dădacă moralistă. Şi eu la fel ca şi tine mă confrunt cu aceste provocări într-un mod aproape stereotipic. Pierzi timpul aiurea şi te trezeşti… că nu ai timp, apoi bani.

Revenind la afaceri şi la felul în care te poţi ocupa de pornirea unei afaceri chiar dacă nu ai timp, bani şi idei îţi spun că se se apropie 2015, adică mai trece un an din viaţa ta.

Unde vrei să te regăsească noul an? Aşteptând încă ca să ţi se întâmple lucruri frumoase?

Chiar dacă ai nevoie de timp, bani şi idei trebuie să iei frâiele în mâini şi să te pui pe treabă.

Uite ce poţi face:

Dacă nu ai timp:

Cere ajutorul cuiva. Dacă ai planuri clare în minte cu ceea ce doreşti să realizezi le poţi împărţi pe bucăţi mici şi poţi cere ajutorul prietenilor, familiei, unui grup de persoane cointeresate.

Porneşte cu paşi mici. Când porneşti o afacere nu trebuie să ai neapărat în prima zi de funcţionare, toate sediile, angajaţii şi brizbrizurile din lume. Porneşte testând piaţa folosind părţi din afacere. De exemplu dacă vrei să vinzi cireşe… nu începe cu livadă. Începe să vinzi cireşele vecinului şi dacă te descurci bine, fă-ţi şi tu o livadă.

Asociază-te cu cineva. Ştii cântecul lui ‘Minune – Jumătate tu, jumătate eu. Împarte responsabilităţile cu unul sau mai mulţi asociaţi şi ocupate de părţile la care te pricepi cel mai bine şi care nu îţi iau atât de mult timp.

Dacă nu ai idei:

Uitate în jur. Caută afaceri din sfera ta de interes care deja au un grad ridicat de succes şi clonează ceea ce deja alţii fac bine.

Caută o nevoie. Dacă reuşeşti să rezolvi o problemă, să împlineşti o nevoie în jurul tău ai deja un draft de afacere.

Stai pe scaun. Gândeşte-te la ce eşti deja bun, ce ştii deja să faci, cum poţi pune în valoare acest lucru fie direct fie cu ajutorul altora.

Dacă nu ai bani:

Caută pe cineva care are bani. Aici pot intra partenerii, investitorii, împrumuturile, afaceri din amonte şi din aval care pot avea un interes, finanţări.

Porneşte fără bani. Caută afaceri care pot fi pornite fără investiţii directe majore în bani, sau porneşte folosind o schemă care să îţi permită finanţarea afacerii fără investiţii în mijloace fixe. Închirieri, parteneriate, subcontractări, plăţi în avans.

Orice te-ai gândi să faci nu lăsa că lipsa oportunităţilor providenţiale să te oprească de la aţi crea stilul de viaţă pe care îl meriţi. Există întotdeauna o cale de a face lucrurile să se întâmple. Întotdeauna.

După cum spunea Milton Berle:

“Dacă Oportunitatea Nu Îţi Bate, Atunci Construieşte o Uşă La Care Să Bată “

Dacă nu tu, Atunci cine? Dacă nu acum Atunci Când?

Un prim pas concret este să îţi comanzi rapid cartea 10 Paşi De La Idee La Afacerea Ta De Vis – Un ghid despre cum să descoperi, să proiectezi şi să te bucuri de afacerea ta proprie.

Cu prietenie,

Daniel Moga

PS: Suna imediat un tâmplar şi construieşte odata acea uşa pentru ca oportunitatea să aiba unde sa bată.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*