Banii Sunt Ochiul …? In Consecinta Banii Sunt…?

baniiBanii sunt rădăcina tuturor relelor spune o veche zicală din popor. Şi nu doar din propriul nostru popor.

Este o credinţă înrădăcinată în conştiinţa colectivă care se strecoară pe lângă filtrele critice pe care le avem ca indivizi. O credinţă care ne şopteşte inconştient că banii sunt răi.

#Dar ce sunt banii?

Dacă ne uităm la definiţie banii sunt:

Banii – “Echivalent general al valorii mărfurilor (fiind el însuși o marfă) identificat pe baza uzului social cu forma naturală a aurului; monedă de metal sau de hârtie recunoscută ca mijloc de schimb și de plată “DEX.

Dacă banii sunt o marfă sau un echivalent general acceptat pentru schimburi atunci de ce nu avem aceleaşi sentimente şi faţă de brânză?

Şi brânză este o marfă nu? Şi sarea e tot o marfă.

În antichitate şi chiar şi în evul mediu au fost folosite ambele ca monedă de schimb. De exemplu brânză parmigiano era acceptată de unele bănci ca monedă pentru tranzacţii. Cu alte cuvinte erau ca banii de astăzi.

Nu ştiu ce sentimente aveau oamenii la acea vreme faţă de brânză. Nu ştiu dacă o înghiţeau cu greu şi spuneau despre ea:

“Brânza la brânză trage “

În schimb ştiu că astăzi subiectul a devenit fie unul tabu fie unul vulgar. Adică ori se evita subiectele care aduc în discuţie banii, ori se vulgarizează discuţia.

#De ce ne crează banii frisoane?

Dacă eşti puţin atent observi că acelaşi tip de tratament sau stigmat îl au şi relaţiile dintre sexe.

Ambele sunt subiecte care fac parte din viaţa noastră a fiecăruia în cel mai intim mod şi totuşi sunt tratate ca şi cum nu ar exista fie într-un mod vulgar. Hmm.

Vezi şi tu asemănarea?

Relaţiile dintre sexe conduce la perpetuarea lumii de la Adam şi Eva până astăzi iar banii sub formele pe care le îmbracă la schimbul de valoare dintre noi.

Cum am ajuns ca lucrurile care fac parte nemijlocit din viaţa a 99 % dintre oameni să fie şi cele mai prost înţelese, greşit dezbătute, intens dezbătute, rău interpretate, controversate subiecte?

Poate exact din acest motiv. Poate pentru că şi relaţiile şi banii vorbesc mai mult despre tine ca om şi mai puţin despre ele ca şi concepte.

#Cum învăţăm să controlăm banii?

 1. În primul rând o atitudine contrară majorităţii te poziţionează automat pe altă parte a baricadei.

Priveşte Relaxat problema banilor şi înţelege că puterea lor vine de la tine şi nu invers.

 2. Învaţă să te controlezi mai mult pe tine şi astfel vei controla mai mult şi banii.

Controlul asupra propriei persoane îţi va oferi o putere mai mare de control şi asupra banilor dar şi a altor factori care te înconjoară.

 3. Educă-te continuu cu privire la noile forme pe care le îmbracă banii în zilele noastre.

Banii (oamenii) sunt foarte versatili. Cu cât un subiect e mai confuz pentru tine cu atât e mai greu de gestionat. Căută să înţelegi mecanismele prin care se produc schimburile de bani şi valoare între oameni în momentul de faţă.

Revin acum la întrebarea din titlu şi am să completez spaţiile libere cu propria mea părere:

Banii sunt ochiul celui care îi priveşte. În consecinţă banii sunt oglinda celui care îi foloseşte.

Şi eu şi tu folosim bani. Şi eu şi tu avem o părere despre ce pot face banii. Banii nu au nici o putere, ei sunt oglinda puterii tale.

Tu ce crezi despre toate astea? Cum priveşti tu banii?

Daniel Moga

PS: Contribuie şi tu la o nouă perspectivă asupra banilor printr-un share. Mersi!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*