Cati bani face ideea ta de afaceri ?

ideea de afaceri Am tot auzit in ultima vreme ba de la unii, ba de la altii, cum ca ar avea niste idei de afaceri atat de geniale incat nici nu le pot rosti- nici in fata urechilor mele nici ale altcuiva fiindca probabil am surzi cu totii.

Astfel de idei si secrete le intalnesc des pe la tarabele de ziare cu 5-6 lei in diferite brosuri cu titluri de genul : Marile secrete pe care oculta financiara nu vrea sa le stii si le pastreaza ascunse de tine  🙂 ha ha.

Cu toate astea nu e de ras …De ce ? Pentru ca am trecut si eu si poate si voi prin aceasta etapa in care supraevaluam o idee de afaceri care ni se pare noua ar fi  ultima frontiera sau cireasa de pe tort.

A trecut ceva timp de la intamplarea pe care vreau sa o dezbat astazi cu tine dar parca a fost ieri.

Un cunoscut care stia ca ofer consultanta pentru afaceri si sunt pasionat de astfel de subiecte in general m-a abordat prin telefon cum ca ar dori sa ne intalnim si ca are ceva important sa discutam, ceva care nu poate fi spus la telefon.

Dorea sa ne vedem ieri …daca s-ar fi putut, dar cum nu am descoperit inca cum se poate da timpul inapoi am programat pentru a doua zi dimineata. Era important era iminent …era vorba despre o idee de afacere.

A doua zi cand ne-am intalnit era intr-o stare de tensiune si neliniste de parca as fi fost eu inaintea tezei la matematica cand eram la liceu.

Se foia de colo colo si nu stia de unde sa inceapa. La un moment dat l-am linistit si i-am sugerat sa inceapa cu inceputul.

Am o idee de afaceri a spus asa cu un zambet siret, dar ce discutam nu mai trebuie sa stie nimeni sa nu o faca inaintea mea. Am fost de acord si eram gata sa ascult marea descoperire.

Este vorba …este vorba despre o ..cu glasul incet ..ciupercarie. WOW ! am tresarit,

…revolutionar !

Desigur acum aveam ideea, mai trebuia sa gasim doar un investitor care sa puna banii, un expert care sa cunoasca procesul de productie, un bun manager care sa tina totul bine planificat, un bun vanzator care sa vanda productia, un antreprenor care sa urneasca totul din loc,

in rest totul era gata aranjat- aveam ideea.

Pentru idee ar fi vrut sa fie si majoritar in firma.

Ceea ce vreau sa spun este ca ideile de afaceri sunt de foarte putine ori idei noi sau inovatoare, iar daca sunt asa, de cele mai multe ori are de a face cu nealinierea lor la o nevoie reala din piata.

Daca ideile ar fi avut valoare atunci eu deja as fi fost multimilionar. Probabil ca si tu !

Cei mai multi oameni acorda o valoare mare ideilor proprii de afaceri, dar adevarul este ca ideile in sine nu valoreaza mai nimic.

Cu cat mai repede ajungi sa intelegi si sa accepti aceasta situatie, cu atat esti mai aproape sa faci pasi importanti spre propriul succes.

Dupa cum se spune in business :  O actiune mica are valoarea a o mie de idei mari .

Acum sa nu ma intelegeti gresit, imi plac ciupercile chiar si ideea, dar de la idee la bani e o cale destul de lunga pe care putini o inteleg.

Aceasta cale se refera la cum adaugi valoare afacerii tale. Aceasta cale daca este insotita de determinare si disciplina poate duce la o afacere de succes.

Daca esti un om cu multe idei nu trebuie sa te intristezi :). Mai jos voi vorbi de cativa pasi de actiune pe care trebuie sa ii faci pentru a da valoare si viata ideii tale.

Sunt  cateva masuratori pe care trebuie sa le faci ca sa poti lua o decizie, daca ideea de afaceri este buna pentru tine sau altfel spus daca este * fezabila si oportuna .

In primul rand trebuie sa faci o mica cercetare de piata si astfel sa faci un pas mai aproape de domeniul respectiv.

Uita-te in piata si identifica acele afaceri care se potrivesc cu ideea ta.

Observa cat mai multe elemente posibil. Numar de angajati, cifra de afaceri, logistica, mod de actiune. In felul acesta vei intelege implicatiile unei astfel de afaceri.

Observa trendul tipului de afacere pe care vrei sa il faci. Nu ai vrea sa te apuci sa faci mouse-uri cu bila pentru calculatoare, in perioada in care avem touchscreen-uri la orice aparat.

Calculeaza valoarea investitiei initiale, sau cati bani trebuie sa pui la inceput in acea afacere precum si costurile lunare. Previzioneaza veniturile. Dupa ce faci aceste calcule iti vei da seama daca afacerea respectiva merita sau nu pentru tine.

Estimeaza timpul necesar pe care trebuie sa il investesti in aceasta afacere.

Estimeaza perioada in care ar trebui sa ajungi la profit.

Estimeaza pierderile minime si maxime pe care le poti avea in cazul in care afacerea se dovedeste a nu fi profitabila pentru tine si vei fi nevoit sa renunti la ea.

Aceste cateva elemente te vor duce mai aproape de a lua o decizie in cunostinta de cauza.

Daca sa incepi sau sa nu incepi sa pui in practica ideea ta afacere te va duce cu gandul la titlul articolului : Cati bani face o idee de afaceri.

Daca e sa alegi un singur lucru care sa iti aduca un raspuns rapid iata ce trebuie sa faci

Estimeaza valoarea totala a investitiei, cheltuielile si veniturile estimate pentru fiecare luna. Prin diferenta dintre veniturile si cheltuielile estimate vei obtine profitul estimat.

Daca profitul este multumitor pentru tine atunci ai o afacere  🙂 .

Mai tine cont de inca un aspect : Imparte valoarea totala a investitiei la profitul estimat pentru o luna si o sa obtii numarul de luni in care iti vei recupera investitia initiala.

Pentru ca sa iti fie mai usor am sa iti dau doua exemple teoretice:

a) Sa presupunem ca investesti intr-un apartament pentru a-l da in chirie.

Valoarea estimata a investitiei 50.000 euro. Profit estimat pe luna din inchiriere, dupa ce am scazut cheltuielile cu impozitul, unele reparatii etc. -300 euro. Perioada de recuperare a investitiei 166 de luni.

b) Sa presupunem ca investim intr-un magazin mic de cadouri .

Valoarea estimata a investitiei 7000 euro. Profit estimat pe luna dupa scaderea cheltuielilor -300 euro. Perioada de recuperare a investitiei 23 de luni.

Sunt sigur ca doar prin aceste 2-3 simple calcule ti se pot clarifica multe aspecte legate de ceea ce vrei sa faci.

Daca ai o idee de afaceri povesteste-mi si mie si cititorilor  🙂  Comenteaza ce parere ai despre ceea ce am scris, sau daca ai intrebari cu privire la exemplele pe care ti le-am dat.

Da like si share daca consideri acest articolul util.

Pentru succesul tau,

Daniel Moga

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*