Ce este inovarea ?

descărcarePoate auzi si tu ca si mine tot mai des aceasta idee vehiculata pe la seminarii, traininguri, conferinte. Inovare, inovare. Companiile care nu inoveaza mor ! Doar prin inovatie vom mai putea fi competitivi si asa mai departe.

Te intrebi ….si eu ce ar trebui sa fac ? Nimeni nu spune ce ar trebui sa faci ci doar ca trebuie sa inovezi. Aha. Sa fi devenit “inovatia asta” un panaceu universal. Daca “stim” inovatie am scapat ?

Cum poate o firma mica, mijlocie sa inoveze ? Nu este acesta un proces scump care se face prin laboratoare si ateliere sofisticate de catre specialistii aceaia cu ochelari grosi si priviri pierdute ?

Sunt toate intrebari normale care se nasc in mintea ta atunci cand cineva iti spune sa inovezi.

Daca nu intram in explicatii stiintifice si fel de fel de definitii pompoase care ne indeparteaza mai mult de sursa decat sa ne apropie putem sa privim inovatia in cateva feluri.

In primul rand o putem privi ca pe un proces. Adica ea nu este un element static care se termina cu o cercetare nemaintalnita sau un produs revolutionar, o inventie. E mai degraba un proces prin care compania cauta sa imbunatateasca continuu produsele si serviciile proprii, sa gaseasca noi alternative de a aduce valoare consumatorilor.

In al doilea rand inovarea poate avea loc in raport cu tine insuti si propria ta companie sau in raport cu piata pe care operezi, celelalte companii. Daca tu ca si antreprenor, proprietar de berarie (sa zicem) te gandesti ca doar companiile mari inoveaza si ai auzit de google si de inovatiile lor, Stai si te gandesti …oare eu ce as putea sa inovez in spatele tejghelei ?

Inovarea se poate produce in raport cu pozitia ta actuala. Inovarea se v-a produce prin imbunatatiri aduse in activitatea ta, in contextul tau si pentru clientii tai. Nu are legatura cu inovarea in general, nu are legatura cu varfurile tehnologiei, cu forma perfecta a sticlei de bere. Are legatura mai degraba cu procese creative, constante si apreciate in cadrul colectivului propriu care permite aducerea de schimbari, idei noi care imbunatatesc activitatea.

Implementarea constanta si cu succes a ideilor noi care aduc plusvaloare se poate numi inovare. Uite ca am ajus si la o definitie de balta a inovarii.

In al treilea rand putem privi inovarea si prin raportarea la un context mai larg si anume firmele care opereaza in domeniul tau. Daca beraria de vis-a-vis a montat o terasa afara, tu poti inova si pe langa terasa poti pune si niste ghivece de tuia care sa ofere intimitate si sa mai umbreasca atmosfera calda de vara. Da asta e inovatie si nu are legatura cu microcipurile sau robotii…pentru ca nu acesta e domeniul vostru de activitate.

Stim ca Japonia este cea mai inovativa tara din lume. Sunt in varful a ceea ce numim viteza cu care se schimba tehnologia pe care o utilizeaza dar si a serviciilor private si publice. In schimb nu sunt recunoscuti ca fiind mari inventatori. Sunt in schimb mari inovatori.

Imbunatatesc permanent mijloacele, procesele prin care creaza bunuri si servicii. Aceasta abordare, acest proces care daca devine o valoare, un stil de a face lucrurile in mod constant, produce inovatie.

Ca si antreprenori trebuie sa inovam. Chiar daca lucrezi tu singur in afacerea ta sau ai 5 sau 50 de angajati deschiderea spre inovare va face diferenta.

Ca sa iti dau un exemplu de inovare am sa ma folosesc de interactiunea avuta cu unul din cititorii mei care in ultimele luni in loc sa stea sa (doar) astepte  clientii sa intre in magazinul lui, a inceput sa creeze sisteme prin care sa obtina datele lor de contact astfel ca atunci cand v-a dori sa faca o campanie sau sa ofere o promotie sa poata avea o baza de date cu prospecti la care sa apeleze si implicit la un mare avantaj. Acela de a prezenta produsele unui grup de oameni care sunt prezumtiv interesati de ceea ce el comercializeaza.

E o idee noua ? Nu. E ceva patentat intr-un laborator secret din Siberia ? NU. E doar laboratorul unei minti inovative care cauta solutii de a imbunatatii. La nivelul firmei pe care o conduce aceasta abordare este o inovatie. Aceasta inovatie ii va aduce beneficii.

Esti gata sa inovezi ?

Pentru succesul tau,

Daniel Moga

PS:    Scrie te rog mai jos o inovatie pe care tu ai facut-o sau doresti sa o faci  in afacerea sau in viata ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*