De ce nu functioneaza “dezvoltarea personala” ?

Auzim tot mai des despre doua teme care se pare ca au un impact destul de mare in vietile noastre. Pe buna dreptate. Sunt teme care ne insipira , care ne duc cu mintea la ceva de dorit, ceva care ar putea schimba si imbunatatii viata noastra.

Uneori sunt destul de greu de definit. La urma urmei ce este antreprenoriatul , sau ce este dezvoltarea personala ? Greu de spus sau de dat un raspuns cuprinzator. Desigur putem gasi multe definitii pentru fiecare din cele doua, dar nu de inca o definitie ducem noi lipsa , asai ?

Prima carte de dezvoltare personala am citit-o prin anul 2001. A fost o revelatie pentru mine. Am gasit-o in biblioteca unui prieten si de atunci a inceput o cursa uneori nebuna dupa carti cu tematica dezvoltarii personale.

Am citit si am citit, de la leadership la psihobubu si bani magici am trecut prin toata paleta. Parca pluteam pe nori. Eram de neoprit , cel putin in teorie. Eram motivat, increzator, mereu cu textele potrivite in repertoriu.

In scurt timp mi-am dat seama ca lucrurile se miscau in capul meu destul de bine dar nu prea prindeau forma in viata reala. Altfel spus la ce folos toate astea ?

Mi-am pus si eu intrebarea : Bine bine …si acum ce se intampla ? O sa sar de bucurie pe strada ca sunt motivat ?. Motivat la ce ?

Mi-am dat seama ca nu era destul si ca trebuia sa schimb sau sa adaug ceva. Spun toate aceste lucruri pentru ca probabil treci si tu sau ai trecut ptin astfel de experiente, si la fel ca mine ai ajuns si la fundul sacului si la grinda de sus cu entuziasmul generat de cartile motivationale, sau alte materiale legate de dezvoltarea personala.

Provocarea cea mai mare pe care am intalnit-o este ca dupa ce citesti o carte din categoria dezvoltare personala, nu poti sa iti sufleci manecile pur si simplu si sa treci la treaba. Iti hraneste mintea cu acele concepte care sunt usor de procesat si de inteles mental si care ar trebui sa se regaseasca in viata ta de zi cu zi, dar pur si simplu nu prea poti sa iei toporul si sa treci la treaba.

Dupa cum am spus mai inainte trebuia sa gasesc o alta cale ca lucrurile sa se puna in miscare pentru mine. Solutia gasita atunci, a fost sa incep sa citesc carti de specialitate, tehnice, care tratau subiectele academic si sistematic. Findca ma interesau afacerile si antreprenoriatul in diversele lui forme am ales carti pe tematica respectiva.

Acum eram pe o alta cale dar tot intr-un mod extrem . Incepusem sa intru in tot felul de amanunte si explicatii (stiti voi de genul: …indicatori, analiza tehnica si financiara) sau nu stiti ? :). Acele carti unde se ajunge cu explicatia la formule complexe in care te pierzi si nu mai stii de unde ai inceput.

Acum daca vrei sa fii un bun specialist pe un anumit domeniu desigur ca trebuie sa citesti si astfel de carti, mie inca imi place sa lecturez din cand in cand astfel de carti.

Rezultatul a fost ca nici dupa astfel de carti nu puteai sa iti sufleci manecile si sa treci la treaba. Ce sa fi facut in practica de zi cu zi  cu o analiza fundamentala la o societate listata la bursa din NY, sau cu o statistica bine realizata pe consumul de carne la nivel mondial ? sau un studiu de caz pe excedentul de lactate care se inregistreaza in SUA an de an.

Am inteles cel putin in ceea ce ma priveste ca majoritatea cartilor sunt elaborate in mod academic, teoretic si mult prea departe de realitatile noastre. Sunt sigur ca aceasi parere o ai si tu. Inca incepand de la scoala iti dai sema ca jumatate din materii nu te intereseaza, cealalta jumatate nu ai unde sa o aplici si mai ramai cu restul cu care trebuie sa te descurci in viata.

Concluzia a fost ca doar statul cu nasul in carte, indiferent de natura ei nu te duce prea departe.

Asa ajungem la antreprenoriat. In viziunea mea antreprenoriatul este miscare, actiune, stil de viata.

Este acea stare in care combini viziunea ta personala cu expertiza ta sau a altora, adaugi motivatie si actionezi spre indeplinirea scopului tau.

Dupa mai multi ani, am inteles ca am nevoie de mai multe ingrediente pentru a resusi sa fac schimbarile pe care le doresc.

Se poate sa te fi regasit in ambele ipostaze:

Aceea de om motivat dar care nu stie ce pasi sa faca, de unde sa inceapa, in ce sa isi reverse starea de motivatie personala si avant.

Sau ….

Aceea de specialist intr-un domeniu *specialist ma refer la orice domeniu de expertiza fie ca e o meserie manuala sau intelectuala – ceva la care te pricepi tu.

Eu am fost in ambele situatii. Am creat circumstantele sa fiu in mabele situatii, cautand sa aflu raspunsuri pe propria piele la intrebarile personale.

Daca deja ti-am spus la inceputul articolului cum a fost in prima faza cu motivatia, nu a fost la fel de placut in postura numarul doi. Aceea de specialist.

Poate deja intuiesti starea mea de la acea vreme ! Esti si tu un specialist demotivat si care deja le-ai fumat pe toate ?  Ai trecut prin acea stare in care deja stii tot ce merge si ce nu merge, tot ce se poate si ce nu se poate si ai o atitudine de genul : oricum nu mai are rost ? 🙂 .

Desi este o stare clasica (o poti gasi si prin carti explicata) ne pandeste pe toti la un moment dat.

Nu mi-a trebuit prea mult timp sa imi pice fisa ca trebuie sa imbin cele doua stari ca sa scot ceva bun. Trebuia sa citesc sa ma pregatesc, sa merg la traininguri , sa raman motivat si plin de energie si in acelasi timp sa raman ancorat in realitatea practica, sa actionez si sa modelez existenta de zi cu zi astfel incat sa obtin rezultate.

Am invatat ca trebuie sa inveti si sa te dezveti iar si iar. Sa testezi si sa incerci , sa privesti si sa inveti de la altii, sa te mentii in actiune si sa fii conectat la ce functioneaza la ce e nou. Sa lasi la o parte preconceptiile si sa ramai un naiv prudent.

Suficient de naiv sa crezi in lucruri noi, astfel incat daca acele lucruri nu s-au regasit in experienta ta de pana acum sa nu le respingi. Suficient de prudent (intelept) sa stii sa discerni ce e bine sau nu pentru tine si in acelasi timp flexibil sa nu folosesti aceasta prudenta ca pe o scuza de a nu actiona.

Foloseste un mixt cu urmatoarele ingrediente pentru a progresa pe plan personal :

Dezvoltare personala prin lectura motivationala, cunoastere de sine, paradigme de viata

Dezvoltare profesionala / vocationala prin mentinerea la curent cu noutatile , tendintele din domeniul tau de activitate SAU invatarea unui nou domeniu

Actiune antreprenoriala care inobileaza cunoasterea si o transforma in beneficii pentru tine si cei din jur.

Daca doresti cai concrete de actiune in ce priveste dezvoltarea ta personala si antreprenoriala te invit sa te abonezi la newsletterul meu. Intra in comunitatea [AntreprenorLaMinut] si ramai conectat la informatii si solutii pentru pornirea si dezvoltarea afacerii tale.

Te invit sa dai un share la acest articol astfel incat comunitatea noastra sa creasca.

Pentru succesul tau,

Daniel Moga

PS: Am sa lansez in curand un material video in care prezint 10 modalitati prin care poti sa iti finantezi ideea ta de afaceri. Daca esti abonat la newsletterul meu primesti gratuit si automat accesul la acest material.

2 comments

  1. Antreprenoriatul este miscare, actiune, stil de viata.

    • Asa este Cristina. Vorbeam ieri cu un renumit om de afaceri si imi spunea ca cele mai importante ingrediente pentru el sunt decizia si executia. Daca functioneaza bine cele doua, lucrurile se intampla, daca nu doar visezi. De multe ori suntem tentati sa cadem intr-o latura teoretica a lucrurilor :P. Cele bune si succes in ceea ce faci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*