Traiesti o Viata Abundenta ?

Intr-o zi in timp ce mă plimbam cu un grup de prieteni pe marginea unui lac şi admiram privelistea din jur, am avut parte de o discutie profundă cu multe invăţăminte.

Această discuţie vreau să o împărtăşesc astăzi cu tine, tocmai pentru ca şi tu să poţi să extragi invăţăminte şi de ce nu, să iei decizii importante pentru viaţa ta. Decizii care te pot schimba intr-o mare măsură.

apusEra intr-o zi de vară mai pe inserat. Soarele era roşu şi adia un pic vântul. Priveam pe lac  cum se formau acele valuri mici şi interesante. Era unul dintre acele momente de linişte care apar parcă de nicăieri.

Era linişte, noi eram tacuţi şi priveam spre apă. Parcă era un moment de revelaţie pentru noi toţi, un moment de introspecţie.

O voce rupe tăcerea şi cu un glas plin de frustrare ne schimbă intr-o clipă starea.

– M-au diagnosticat “ăştia” cu TBC. Fir-ar să fie !. Dacă anul trecut am pierdut aproape toţi banii în afacerea aia cu terenuri, anul ăsta trebuia să fie altceva.

M-am chinuit tot anul să imi revin şi tocmai când eram pe linia de plutire şi mă pregăteam să îmi iau o vacanţă binemeritată a aparut problema asta.

Am tăcut iaraşi cu totii parcă inmărmuriţi de gravitatea vocii lui. Tăceam, poate pentru ca  nu ştiam pur si simplu ce să spunem. Nu ştiu cât a durat liniştea dar mie mi s-a părut o veşnicie.

În acel moment mă regăseam în cuvintele şi frustrarea lui şi citeam şi pe feţele celorlalţi acelaşi lucru. Poate că şi tu ai trecut său treci prin momente de frustrare în care te întrebi:

Oare nu se mai termină niciodată ?

Mă regăseam în el pentru că şi in viaţa mea, ca şi în a ta de altfel apar mereu felurite probleme. Dacă nu ai provocări financiare, ai de sănătate, dacă nu ai de sănătate ai probleme în relaţii, dacă ai scăpat şi de asta, ai cu siguranţă o criză de identitate său cineva apropiat ţie are una. Şi când incepe, o ţine tot asă !

Ne-am uitat unii la alţii şi parcă eram nişte victime înecate care tocmai s-au reântors la viaţă din lac. George ne privea şi el, căci aşa se numeşte amicul cu problemele de sănătate şi cu un oarecare reproş ne pune la punct :

– Ce-i ? parcă vouă vi s-au pus diagnosticele de boala ! Ce vă pasă vouă ? Voi nu aveti problemele mele.

Era oarecum adevărat, nu aveam problemele lui, dar aveam cu toţii problemele noastre.

Când ne-am mai potolit şi am depăşit momentul de încordare am inceput o discuţie care s-a dovedit a fi plină de învăţăminte. Învăţăminte despre care vreau să iti vorbesc in continuare.

Si eu , probabil ca si tine, doresc să traiesc o viată plină de abundenţă, o viată care să nu fie întreruptă niciodată de “ probleme” .  Dar nu se intamplă asa.

Şi atunci,

Da ! Am discutat despre probleme şi soluţii la probleme. Ţi se întâmplă şi ţie să te gândeşti la probleme, să vorbeşti cu alţii despre probleme ? , să fii înconjurat de fel de fel de probleme ?

“ Cele mai mari şi mai importante probleme ale vieţii sunt, toate, esenţialmente fără soluţie. Nu vor putea fi niciodată rezolvate, ci doar depăşite. “ – Carl Gustav Jung

Am căutat în dicţionar cuvântul problema şi am descoperit cu stupoare că :

Nu înseamnă nimic ! Nu vreau să spun că nu are o definiţie, o explicaţie. Are, dar daca o citeşti o să vezi că nu înseamnă nimic.

PROBLEMĂ *DEX . Chestiune care prezintă aspecte neclare, discutabile, care necesită o lămurire, o precizare, care se pretează la discuții. 2. Chestiune importantă care constituie o sărcină, o preocupare (majoră) și care cere o soluționare (imediată).3. Chestiune care intră în sfera preocupărilor, a cercetărilor cuiva; obiect principal al preocupărilor cuiva; temă, materie. ♦ (Mat.) Chestiune în care, fiind date anumite ipoteze, se cere rezolvarea, prin calcule său prin raționamente, a unor date. II. 1. Dificultate care trebuie rezolvată pentru a obține un anumit rezultat; greutate, impas. 2. Lucru greu de înțeles, greu de rezolvat său de explicat; mister, enigmă

Eu am inteles că problema e :

o ….chestiune, sau un lucru greu de înţeles, sau o dificultate.

Ei bine multe lucruri sunt :

‘’Nişte chestiuni greu de înţeles şi pline de dificultate, ca să sintetizez definitia din dicţionar. ‘’

La fel şi discuţia noastră de pe malul lacului a ajuns la un moment dat la aceaşi dilemă. Avem sau nu probleme ? În ce fel priveam acele probleme şi ce era de făcut.

Nu a trecut mult timp să ne dăm seama că de cele mai multe ori nu putem să evităm acele situaţii pe care le numim probleme şi că ar fi mai bine să căutăm soluţii potrivite în schimb.

Henry Ford spunea la un moment dat :

“Majoritatea oamenilor irosesc mai mult timp si mai multa energie incercând să evite o problemă decât dacă ar încerca să o rezolve.”

Focalizarea noastră pe probleme în acea zi minunată, nu era decat un exemplu a ceea ce spunea citatul lui Henry Ford.

Ne-am dat seama că iroseam timp încercând să evităm  problemele, să reparăm câte ceva pe ici pe colo, în loc să ne concentrăm pe viaţa pe care doream să o avem.

O primă lecţie pe care am invăţat-o în acea zi a fost că :

Am ştiut atunci, că sunt situaţii în viaţă pe care pur şi simplu trebuie să le acceptăm asa cum sunt. Din acel punct să luăm deciziile cele mai bune pe care le putem lua la momentul respectiv.

Ce-a de-a doua lecţie importantă şi strâns legată de prima :

Ne-am dat seama că oricat de multe probleme am avut în trecut am mers mai departe. O parte din ele au  trecut de la sine, pe altele le rezolvasem noi, pe unele le duceam cu noi chiar în acea zi.

Atunci ne-am amintit cuvintele lui Isus :

“În lume veţi avea necazuri, dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea” Ioan 16.33

Cred că şi pe tine te poate ajuta o perspectivă în care accepţi aceste situaţii pe care le numim uneori probleme, ca fiind parte din existenţa ta, ca mai apoi să poţi să îndrăzneşti să traiesti viaţa pe care o meriti.  Cel putin poţi încerca. La noi a funcţionat.

Discuţia noastră de pe marginea lacului a continuat şi chiar dacă era puţin spirituală ne-a poziţionat în asa fel incât să vedem cu alti ochi provocările care urmau.

Pentru că eram firi pragmatice, am inceput să discutăm despre soluţii. Şi de data aceasta nu erau soluţii pentru problemele noastre ci soluţii pentru o viaţă traită la maxim.

Aveam piedici în fată ? Cine nu are ?

Aveam lucruri care ne opreau ? Da . Cred că şi tu ai .

Aveam motive să găsim scuze pentru care nu putem ?  Tu cum stai cu scuzele ?

Am identificat atunci în acea zi cinci paşi pe care trebuia să îi urmăm pentru a duce o viaţă abundentă în ciuda problemelor pe care le aveam cu toţii.

Sigur că atunci când am purtat discuţia nu am facut o lista cu creionul sau am numărat pe degete paşii. Descrierea de mai jos am extras-o din discutie si are rolul de a face mai uşor de explicat procesul prin care am trecut in acea zi.

  • Primul pas care s-a desprins din discuţia noastră a fost, că pentru a face faţa provocărilor indiferent de natura lor, trebuie să învăţăm mereu. Să fim pregătiţi tot timpul. Să ne lărgim mereu zona cunoasterii.  Prin învaţare poţi să dezvolţi mult mai rapid acele capacităţi care te vor ţine pe o cale a abundenţei.
  • Al doilea pas asupra căruia am căzut de acord a fost că e nevoie să fim pozitivi în ceea ce facem, să vedem partea plină a paharului, să căutăm întotdeauna partea frumoasă a lucrurilor. În felul acesta am reuşit să trecem mai bine şi mai uşor peste probleme şi în trecut.
  • Al treilea pas a fost decizia de a duce vieţi echilibrate. Am observat din experienţele trecute că ori de câte ori am reusit în planurile noastre se datora unei vieţi echilibrate. Ştiam că trebuie să ne trăim viaţa în asa fel încât să ne găsim timp pentru munca, pentru prieteni, pentru dezvoltare personală, pentru activităţi sportive şi doar asa urma să avem rezultatele pe care le meritam.

Acest stil de viată prin care trăim cu inţelepciune în prezent şi ne planificăm cu atenţie viitorul ne dădea echilibrul prin care puteam face faţă problemelor care erau mereu în schimbare, mereu mai complexe şi mai frustrante.

Ştiam că problemele vin oricum, dar mai ştiam şi că vom fi pregătiţi pentru ele asa cum se poate mai bine.

  • Al patrulea pas a fost să ne decidem să ne trăim vieţile liberi ca pe nişte aventuri care merită spuse nepoţilor. Să ieşim din sterotipurile clasice ale omului obişnuit care vede doar probleme şi pentru care altcineva decide cum să işi traiască viaţa.  Am socotit că o viaţă plină de curaj e mai de dorit decât o viaţă plină de temeri. Şi asa am făcut.
  • Al cincilea pas a fost acela să înţelegem că doar servind altora vom obţine pe deplin împlinirea personală şi vom putea trece peste problemele inerente.

Împărtaşind cu alţii experienţele, bucuriile şi tristeţile noastre avem acel sentiment de utilitate , de sens şi valoare. În acest fel problemele noastre par mai mici.

Este exact ceea ce făceam şi în acel moment lângă lac. Impărţeam poverile si soluţiile totodata.

Acum, dupa caţiva ani de la acea întâlnire George se simte bine şi îşi ţine boala sub control, a luat decizia să se mute intr-o zonă mai ionizată. În acelaşi timp are destul de mult succes în afacerile pe care le are.

Un alt prieten Mihai care avea “o mare problemă” cu relaţiile şi care nu işi găsea nici cum o iubita, acum este căsătorit şi are un copil.

Ovidiu care era mereu între slujbe munceşte deja de vreo 3 ani intr-o multinaţională şi este foarte mulţumit de situaţia lui.

Eu am decis să încep un sport şi am ales alergarea. Chiar dacă nu alergasem până la 30 de ani decat după muşte prin casă, în câţiva ani am alergat zeci de semimaratoane, câteva maratoane şi două ultramaratoane de peste cincizeci de kilometri- multe dintre ele in condiţii extreme cum ar fi ploaie, vânt si teren accidentat.

Sigur ca paşii pe care i-am descris au fost aplicaţi în timp ca o filosofie de viaţă şi nu au produs schimbări peste noapte.

Dacă ar să iţi recomand un singur pas pe care să il aplici imediat şi care să aducă cea mai mare schimbare în viaţa ta, aş spune să alegi libertatea.

Să alegi o viată în care tu iţi determini propriul destin şi în care lucrezi responsabil şi conştient la împlinirea visurilor tale.

Apreciez că ai ajuns cu lectura la final şi sper ca această poveste să te ajute să devii  mai bun şi mai puternic. Să treci mai uşor peste problemele pe care le ai şi să traieşti o viaţă plină de abundenţa.

Te rog să imi laşi mai jos un comentariu cu părerea ta. Care crezi tu că este cel mai important pas dintre cei enumeraţi şi te poate ajuta cel mai mult ?

Cu prietenie,

Daniel Moga

2 comments

  1. 5 pasi de valoare care pot adauga valoare vietii noastre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*