Trei pasi ! Inainte sa incepi o afacere.

Sunt foarte amuzat atunci cand aud de cineva care doreste sa deschida o afacere si principala lor preocupare inainte de deschiderea afacerii este sa stabileasca denumirea firmei.

Imi amintesc ca prin anii 2000 cand eram inca foarte tanar, ca si acum de altfel 🙂 circulau o multime de informatii referitor la cat de importanta este denumirea companiei.

Eu personal inca nu am intalnit pe nimeni care sa imi confirme ca numele firmei a facut in vreun fel diferenta intre succesul sau esecul afacerii.

Ce pot sa spun ? Am trecut si eu prin framantarea mintii zile in sir la cum se va numi afacerea mea. Desigur pe atunci nu dezvoltasem inca nici o afacere. Poate de aici si inclinatia neproductiva de a acorda atata atentie numelui.

Nu vreau sa minimizez importanta denumirii. Aceasta are rolul ei. In primul rand de a sugera potentialilor clienti ce intreprinde afacerea respectiva.

Ceea ce vreau sa spun este ca brainstormingul prelungit, noptile nedormite, blocajele de tot felul care apar cand iti alegi un nume pentru afacerea ta este total neproductiv.

Daca petreci zile in sir, poate chiar luni, daca intrebi in stanga si in dreapta si umpli caiete intregi cu posibile denumiri vreau sa iti spun ca nu esti tocmai pe calea cea mai buna.

Joel Barker spune :

“Viziunea fără acţiune este doar un vis. Acţiunea fără viziune este doar timp pierdut. Viziunea însoţită de acţiune poate face cu adevărat o diferenţă pozitivă”

De ce aleg cei mai multi sa poposeasca atat de mult asupra denumirii ? Pentru ca e cel mai simplu lucru pe care il pot face. Acesta este raspunsul.

denumirea firmeiAcest ideal din mintea lor  care se transpune in denumirea perfecta este de fapt scuza perfecta sa nu faca pasi concreti , pasi care ar aduce schimbari , pasi care i-ar pune in situatia de a actiona de a se responsabiliza. Spun acest lucru pentru ca am intalnit multe cazuri in care oamenii s-au oprit la denumire :). Denumirea pe care o gaseau nu era destul de buna sau era deja rezervata de altii – de exemplu de Coca-Cola si Microsoft :).

Daca esti un antreprenor la inceput de drum si vrei sa pornesti o afacere personala iata cateva lucruri pe care le poti face in loc sa te gandesti la denumirea perfecta.

Poti merge la anumite cursuri despre cum sa intocmesti un plan de afaceri.

Daca nu esti deprins cu afacerile si esti la inceput un curs despre cum sa intocmesti un plan de afaceri te va ajuta mult sa structurezi ideea pe care o ai. Vei descoperi ca sunt elemente la care nu te-ai gandit inca si care ar trebui sa le cuprinzi in strategia ta.

Nu e important ca in urma cursului sa devii un bun consultant care scrie planuri de afaceri. Nu acesta este scopul pentru care trebuie sa faci asta. E util sa participi sa asculti si sa iei acele elemente care sunt utile pentru tine si pentru ideea ta.

Participarea la astfel de cursuri e aproape intotdeauna o buna oportunitate de a intalnii alti pasionati de afaceri de la care poti invata si de ce nu cu care te poti asocia sau dezvolta afaceri impreuna.

Poti sa te intalnesti cu 2-3 prieteni sau cunoscuti care au deja afaceri sa discuti cu ei ideea ta.

Cei mai multi incepatori cand vor sa porneasca o afacere discuta ideile lor si detaliile pe care le au in minte cu prietenii lor apropiati sau cu familia. Aceasta mica abordare este una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face la inceputul afacerii tale.

Nu nu da cu batul in mine pana nu iti explic.

Exista diferente majore in sistemul de gandire intre cei care sunt intreprinzatori si cei care sunt angajati la acei intrepinzatori :). Sunt sigur ca ai observat si tu acest lucru deja.

Chiar daca prietenii si familia iti vor binele si sunt interesati de tine si de viitorul tau, au cele mai bune intentii cu privire la viata ta, pur si simplu nu sunt calificati in a purta o dicutie pe aceasta tema.

De exemplu daca ai o boala, nu discuti solutiile si tratamentele pe care trebuie sa le faci bazandu-te pe sfaturile si opiniile unui bun prieten, chiar daca ai incredere in el si iti vrea tot binele din lume sau “insanatosire grabnica”. La fel e si cu afacerile. Daca pentru problemele medicale mergi la un medic, pentru solutii si abordari legate de afaceri mergi la un intreprinzator care are afaceri.

Interactiunea cu alti oameni de afaceri te vor conecta la viata reala , rapid si eficient. Vei avea cel mai brut feedback. Chiar daca nu sunt in domeniul de afaceri pe care tu vrei sa il dezvolti, simpla interactiune va aduce un transfer de experienta. Din ceea ce inveti din experienta lor poti filtra si adapta la afacerile tale.

Eu am avut intotdeauna de castigat atunci cand am interactionat cu alti oameni de afaceri, chiar daca nu intotdeauna am rezonat in totalitate cu filosofia lor, cu ideile si modul lor de abordare. Oamenii sunt in general diferiti, in consecinta si antreprenorii :). Nu te bloca la felul in care este omul ci treci dincolo, si vezi experienta de afaceri. Cred ca ai inteles ce am vrut sa spun cu asta.

Poti sa studiezi piata cu privire la acea afacere si tendintele pe care le are.

Acest aspect de studiere a afacerii propriu-zise, este cel mai neglijat de cineva neexperimentat in afaceri. Cei mai multi nu stiu ce ar trebui sa faca, iar cealalta jumatate merg pur si simplu dupa ureche. Voi reveni intr-un articol viitor cum poti sa faci un studiu atunci cand vrei sa iti pornesti o afacere asa ca nu insist prea mult acum. (o ocazie buna sa te inscrii la newsletterele mele ca sa te anunt cand am scris articolul).

Daca insa nu stii elemente precum: Cat anume ar trebui sa investesti, sau cat ar trebui sa incasezi intr-o zi pentru a obtine profit, cine sunt concurentii tai si ce cifre de afaceri au, atunci inseamna ca nu ai studiat suficient tipul de afacere pe care vrei sa il incepi.

Michael Laitman spunea:

“Succesul oricărei acţiuni depinde doar de pregătire. Pregătirea determină dacă această activitate va fi de succes.”

Daca te pregatesti sa pornesti o afacere si nu esti prea studios si nici nu ai chef de prea multa cercetare *care este pentru tocilari NU ?. Atunci nu rata pasul numarul doi. Contactul cu alti oameni de afaceri iti vor da acele elemente minime de orientare care te vor ajuta sa faci urmatorul pas.

Spune-mi parerea ta despre acesti trei pasi si ce crezi tu ca ar fi la fel de important sa se intample inainte de a incepe o afacere.

 Pentru succesul tau,

Daniel Moga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*